Menu
Město Lomnice nad Lužnicí
Lomnice nad Lužnicí

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte

3. Pojmenování (název) životní situace

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte

4. Základní informace k životní situaci

Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče o dítě. Úpravu obsahuje zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů.

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte je jednou z dávek pěstounské péče.

Nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte má nezletilé nezaopatřené dítě svěřené do pěstounské péče (do péče osoby pečující či osoby v evidenci). Nárok je zachován i po dosažení zletilosti dítěte, nejdéle však do dvacátého šestého roku jeho věku, jde-li o nezaopatřené dítě podle zákona upravujícího státní sociální podporu, které trvale žije a společně uhrazuje náklady na své potřeby s osobou, která byla do dosažení jeho zletilosti osobou pečující.

Výše příspěvku na úhradu potřeb dítěte činí (za kalendářní měsíc):

  • 4 500 Kč pro dítě ve věku do 6 let,

  • 5 550 Kč pro dítě ve věku od 6 do 12 let,

  • 6 350 Kč pro dítě ve věku od 12 do 18 let,

  • 6 600 Kč pro dítě ve věku od 18 do 26 let.

Jde-li o dítě, které je podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby, činí příspěvek na úhradu potřeb dítěte:

Dítě ve věkuDítě ve stupni závislosti I (lehká závislost)Dítě ve stupni závislosti II (středně těžká závislost)Dítě ve stupni závislosti III (těžká závislost)Dítě ve stupni závislosti IV (úplná závislost)
Do 6 let4 650 Kč5 550 Kč5 900 Kč6 400 Kč
6 - 12 let5 650 Kč6 800 Kč7 250 Kč7 850 Kč
12 - 18 let6 450 Kč7 800 Kč8 300 Kč8 700 Kč
18 - 26 let6 750 Kč8 100 Kč8 600 Kč9 000 Kč

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Osoba pečující či osoba v evidenci (§ 4a zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů), zletilé nezaopatřené dítěte do 26 let, které bylo do zletilosti svěřeno do péče osoby pečující.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Nárok na výplatu dávky vzniká osobě pečující a osobě v evidenci na základě vykonatelnosti rozhodnutí soudu o svěření dítěte do péče.

Další podmínkou je splnění ustanovení § 47o zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů; podmínku trvalého pobytu může v odůvodněných případech prominout Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nárok na výplatu dávky zaniká uplynutím 1 roku ode dne, od kterého dávka nebo její část náleží, nebyl-li nárok v této lhůtě uplatněn.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním písemné žádosti o dávku pěstounské péče - příspěvek na úhradu potřeb dítěte na předepsaném formuláři (na originálním nebo z internetových stránek vytištěném tiskopisu, příp. elektronicky, pokud vlastníte certifikát pro elektronický podpis) na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce České republiky.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Je třeba se obrátit na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce České republiky dle místa trvalého pobytu osoby pečující či osoby v evidenci.

9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

 

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

K řádně vyplněnému formuláři žádosti je třeba doložit:

  • pro všechny osoby, které jsou v žádosti uvedeny, průkaz totožnosti, u dětí do 15 let rodný list; pokud v průkazu totožnosti není uvedeno rodné příjmení, je třeba doložit rodný list,

  • rozhodnutí o svěření uvedeného dítěte/dětí do pěstounské péče nebo rozhodnutí soudu, kterým byl ustanoven poručník tohoto dítěte/dětí; obdobně dočasné svěření do péče před rozhodnutím soudu o svěření dítěte do pěstounské péče žadatel prokáže rozhodnutím příslušného orgánu; obdobně osobní péči o dítě, k němuž žadatel nemá vyživovací povinnost, a to po dobu, kterou probíhá soudní řízení o ustanovení poručníkem dítěte, prokáže čestným prohlášením,

  • pro nezaopatřené děti po skončení povinné školní docházky a vždy od 15 let: "Potvrzení o studiu" nebo "Rozhodnutí o přerušení studia v souvislosti s těhotenstvím, porodem či rodičovstvím" nebo "Potvrzení o zdravotním stavu" nebo "Potvrzení o neschopnosti soustavně se připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz" nebo "Potvrzení o vedení v evidenci úřadu práce pro uchazeče o zaměstnání po skončení povinné školní docházky do 18. roku věku",

  • v případě dětí, které požívají důchod z důchodového pojištění: "Potvrzení o výši důchodu",

  • doplňující údaje o společně posuzovaných osobách pro účely vyplácení dávek v rámci Evropské unie, pokud žadatel v části H zaškrtl druhou variantu nebo pokud u některé z osob proškrtl kolonku "Bydliště v České republice".

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Formuláře jsou k dispozici v tištěné podobě na příslušném úřadu nebo ke stažení, příp. elektronickému podání, na internetových stránkách Integrovaného portálu Ministerstva práce a sociálních věcí, a to nejen samotné žádosti o dávky pěstounské péče, ale též např. "Potvrzení o studiu" či "Potvrzení o zdravotním stavu".

"Potvrzení o výši důchodu" (v případě dětí, které požívají důchod z důchodového pojištění; potvrzení vydá Česká správa sociálního zabezpečení).

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty jsou řešeny v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Žádost o dávku pěstounské péče - příspěvek na úhradu potřeb dítěte můžete podat elektronicky, vlastníte-li certifikát pro elektronický podpis, prostřednictvím Integrovaného portálu Ministerstva práce a sociálních věcí.

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje

Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují

Proti rozhodnutí o dávkách pěstounské péče lze podat odvolání do 15 dnů od doručení rozhodnutí k Ministerstvu práce a sociálních věcí prostřednictvím úřadu, který rozhodl.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Příjemce, který přijal dávku pěstounské péče nebo její část, ačkoli musel z okolností předpokládat, že byly vyplaceny neprávem nebo ve vyšší částce, než náležely, nebo jinak způsobil, že dávky pěstounské péče byly vyplaceny neprávem nebo v nesprávné výši, je povinen neprávem přijaté částky vrátit.

O povinnosti vrátit dávku rozhoduje příslušná krajská pobočka Úřadu práce České republiky, která dávky pěstounské péče vyplácí nebo vyplácela naposledy.

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě

24. Související životní situace a návody, jak je řešit

  • Příspěvek při převzetí dítěte

  • Příspěvek na zakoupení motorového vozidla

  • Odměna pěstouna

  • Příspěvek při ukončení pěstounské péče

28. Popis byl naposledy aktualizován

01.01.2017

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Mobilní rozhlas

Munipolis

Partneři, svazky, projekty